ADHL- HockeyGym

HockeyGymnasium för Tjejer

På denna sida samlar vi lite information om hockeygymnasier för tjejer.

Typer av hockeygymnasier

När man säger "Att söka till ett hockeygymnasium" så är det egentligen två saker samtidigt - dels att söka till en gymnasieskola som har en idrottsprofil inriktad mot ishockey samt att spela ishockey i ett klubblag. Kopplingen mellan dessa två olika saker kan vara mer eller mindre uttalad. Sedan finns det några olika typer av HG - NIU (Nationellt godkänd IdrottsUtbildning) och LIP/LIU (Lokal IdrottsProfil / Lokal IdrottsUtbildning - det kallas olika på olika ställen) som hanteras lite olika. Observera att även om man blir antagen till den idrottsliga delen behöver man fortfarande söka till själva programmet på skolan och bli antagen med de vanliga betygen.

NIU - Nationellt godkänd IdrottsUtbildning

NIU för tjejer finns på sex olika ställen i Sverige och där ansöker man under hösten via en sida hos Svenska Ishockeyförbundet för den sportsliga delen. Ansökan ska vara inskickad senast 1:a december. Sedan måste man ansöka separat till ett program på den gymnasieskola som ishockeyklubben samarbetar med för hockeygymnasiet vilket görs under våren. Det är ett begränsat antal platser (typiskt 6-7) per klubb och år och man får söka till max 4 olika.

LIP/LIU - Lokal IdrottsProfil

LIP/LIU finns på ett flertal olika platser runt om i Sverige. Det finns ingen central lista utan man behöver själv söka upp och ta kontakt. Ansökan görs i samband med den vanliga ansökan (och direkt till klubben & skolan) av ett gymnasieprogram/skola. Observera att det varierar väldigt mycket hur stora möjligheter olika skolor/klubbar har att ta emot tjejer från andra kommuner än sin hemmakommun så det är viktigt att man tar kontakt och undersöker hur det fungerar på varje ställe.

Rekommendationer & tips

Fundera på vad du vill - Vill du bo i en större eller mindre stad? Spela i en stor eller mindre klubb? Vill du gå i en stor eller liten skola? Vad eller vilka program vill du läsa på gymnasiet - inte alla skolor erbjuder möjlighet att kombinera alla program med specialidrott. Eller har ens alla program. Kan du tänka dig att bo långt ifrån familjen eller inte? Brinner du för ishockeyn och att träna hårt? Åren på ett hockeygymnasium kommer vara intensiva och jobbiga - både fysiskt och mentalt - men samtidigt kan de också vara otroligt lärorika och ge många erfarenheter som du kommer ha nytta av i framtiden.

Om du vill maximera dina möjligheter att få en bra tid på ett hockeygymnasium så är det väldigt bra att påbörja dina föreberedelser långt innan det är dax. På de större HG:na (NIU och en del LIP/LIU) så kommer nivån vad det gäller träningsdos, både på och utanför isen stiga kraftigt. För att inte chocka kroppen så är det smart om du redan ett par år innan har börjat förbereda dig genom att tag ett ökat personligt ansvar för din fysträning. Se till att ta regelbundna extra pass i löparspåret & i gymet. Var noga med att äta bra och att inte fuska med återhämtningen. Skaffa dig goda vanor! Ta gärna hjälp av en PT (personlig tränare) om du har möjlighet till det.

Att tänka på

  • Ta tidigt en personlig kontakt med tränare & sportchef hos klubben du vill söka till och kolla upp vad de söker efter för typ av spelare.
  • Undersök möjligheten att få komma på en try-out - det är lika viktigt för dig att få känna på klubben/skolan/staden som det är för dem att få känna på dig
  • Om du känner någon (eller känner någon som känner någon :-) som går där sedan tidigare, kolla vad deras erfarenheter är.
  • Om skolan du funderar på att söka till är en kommunal skola - kolla upp om din hemmakommun har samarbetsavtal (eller är villig att teckna ett sådant) med kommunen ifråga.
  • Ta kontakt med din hemmakommun och undersök möjligheten till inackorderingsbidrag, en del är tjurigare än andra med sådant.
  • Om du inte är 100% säker på att komma in på ett visst NIU - sök till max-antalet (4) och rangordna dem. Du kan alltid ändra rangordningen senare (fram till sista ansökningsdag) och du kan alltid tacka nej.
  • Missa inte sista ansökningsdagen för NIU - 1:a december! Är du osäker - sök, det är bättre än att ångra dig i efterhand... För har du inte sökt är det i princip omöjligt att få en NIU-plats.
  • Prata med en tränare som du har förtroende för om den kan vara referens för dig, och kanske komma med lite bra tips om bra HG att söka till.
  • Om du är osäker/tvekar - var inte rädd för att testa! Det värsta som kan hända är att du märker att gå på ett HG inte är något för dig, och då kan du alltid hoppa av och flytta hem igen. Men testade du aldrig så är risken stor att du kommer gå och fundera på "tänk om..."

Checklista

Skolan
Vilka program erbjuder de? Är det en stor eller liten skola? Kommunal eller Privat?
Klubben
Har de DamJ-lag? Dam-lag? Hur ser det ut med platser i laget/lagen?
Skolträningar
Hur många ispass/vecka erbjuder skolan? Antal teoripass?
Lagträningar
Hur många ispass/vecka erbjuder klubben? Vilka dagar & tider ligger de på?
Serier
Vad spelar klubben i för serier? Nivå? Antal lag? Många eller få resor? Långa eller korta?
Fysträning
Hur ser det ut med möjligheter till fysträning? Dedikerade fystränare?
Boende
Erbjuder klubben/skolan hjälp med att hitta boende? Ligger det nära ishall och skola?
Socialt
Är HG:t mest fokuserat på "lokala" spelare, eller är man van att ta hand om inflyttande spelare? Finns det kontaktpersoner från klubben/skolan som hjälper till ifall man kommer från annan ort?
Ekonomi
Erbjuder hemmakommunen inackorderingsbidrag? Vad kostar det att spela i klubben? Vad kostar boendet?